2013. január 30.

Kicsit más .........

..........ez a bejegyzés, mint amit megszoktatok tőlem.

Sütöttem,........ rugelachot, ami nálunk nagy kedvenc, még soha egy szem se maradt meg belőle!!
Aki nem ismerné a rugelachot, amit  askenázi csodasüteménynek is hívnak..... a közép- európai zsidó konyhából indult..../ a jiddis szó jelentése" kis tekercs"/ csak ajánlani tudom.
A recept az idők során változott,de zsidó ünnepek alkalmával mindig az asztalra került.

 
A tésztát összegyúrom és egy éjszakára a hűtőbe teszem!
Másnap két gombócot gyúrok belőle és két kör lappá lapítom őket.
Az egyik lapból kakaós ,a másikból lekváros lesz.
Nálunk ez vált be, de lehet bele mandulát, mogyorót, aszalt gyümölcsöket, mákot sőt még marcipánt is tenni.

 
Az egyik kört megkenem vajjal, majd rászórom a kakaót, némi fahéjat, kristálycukrot és apró csokidarabokat. A kört 12 cikkre vágom és már lehet is feltekerni...
 
 
A másik körre lekvárt kenek/ házi barack...nálunk ,az a favorit/ és már jön is rá a barnacukor, fahéj, durvára tört dió, mazsola.......és ismét cikkre vágás,tekergetés.
 
 
Sütőpapírra teszem és tejes-tojásos keverékkel megkenem.....
 
 
Mehetnek a sütőbe ...20 perc és kész..!!
 

A kis tekercsek receptje:
 
-1 db natur Philadelphia krémsajt
- 10 dkg vaj
- 50g kristálycukor
- 170 g liszt
- só
.........és azt szórunk rá amit legjobban szeretünk.
 
 
Jó étvágyat!
 
/UI: ...ha a recept leírása nem volt túl szakszerű nézzétek el,nem török a gasztobloggerek babérjaira!!/
 
 

 

3 megjegyzés:

  1. Imádom a zsidó süteményeket!Ilyet még nem ettem,de biztos vagyok benne,hogy finom!Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés


  2. Ezt en is ki fogom probalni!nagyon jol nez ki Judit, nagyon ugyes vagy!!
    En neha reggelire a bagelt szeretem, kremsajttal, vagy vajjal, piritva.
    Meg nem sutottem, keszen veszem.

    Na de a tied most, ez nagyon izgalmasan nez ki!:))

    VálaszTörlés